Mona Hauglid
Mona Hauglid
Du lærer:
- om helsefremmende arbeid
- om fysisk og psykisk helse
- om hvordan kroppen er oppbygd
- om kommunikasjon og samhandling
- om barn og unges utvikling
- om kost, ernæring og hygiene
Hva kan du bli?
- helsefagarbeider, ambulansearbeider eller portør
aktivitør eller barne- og ungdomsarbeider
- apotektekniker, helsesekretær eller tannhelsesekretær
- hudpleier, fotterapeut eller ortopeditekniker
Hvorfor velge helse- og oppvekstfag ved Tvedestrand videregående skole?
En utdannelse innenfor programområdet Helse- og oppvekstfag gir deg jobbmuligheter, både i privat og offentlig sektor.
Helse- og oppvekstfag representerer ulike yrker og arbeidsområder innenfor oppvekst-, helse- og sosialsektoren. I opplæringen legges det stor vekt på bevisstgjøring av dine holdninger og ferdigheter i å omgås og arbeide med mennesker i alle livssituasjoner.
Første året
Helse- og oppvekstfag Vg1
På Vg1 lærer du om sammenhengen mellom livsstil og helse, hvordan kroppen er bygd opp, hygiene og førstehjelp. Du vil også lære om lover og regler, hvordan man bør oppføre seg i yrkeslivet, og om hvordan vi kommuniserer med hverandre, både med og uten ord.
Vi legger vekt på at du skal ha mulighet til å prøve deg i praksis, og har derfor utplassering omtrent en dag i uka. Da kan du for eksempel være med en i en barnehage eller på et sykehjem og se om det er noe for deg. Du får veileder og besøk fra lærer på praksisplassen.
Andre året
Vg2 Helsearbeiderfag
Å være helsearbeider er et yrke for deg som liker å jobbe med mennesker og bryr deg om hvordan andre mennesker har det.
En helsefagarbeider hjelper mennesker i alle aldre med å mestre sitt eget liv i situasjoner hvor kroppen ikke fungerer optimalt. Helsefagarbeidere jobber på sykehus, sykehjem, opptrenings- og behandlingssentre eller hjemme hos mennesker som trenger hjelp til å få dekket grunnleggende behov.
På Vg2 fokuserer programfagene på helsefremmende og forebyggende arbeid, yrkesutøvelse som helsefagarbeider og kommunikasjon og samhandling med mennesker som har blitt syke, har en skade eller nedsatt funksjonsevne.
Vg2 Barne- og ungdomsarbeider
Dette er en utdanning for deg som ønsker å jobbe med barn i alle aldre; barnehagebarn, SFO og grunnskole eller om du ønsker å jobbe med ungdom.
I dine fag, som er knyttet opp til praksis, får du kunnskap om bl.a. yrkesetikk, utviklingspsykologi, kommunikasjon, helsefremmende tiltak, planlegging, observasjon og aktiviteter for barn og unge innen ulike områder.
Videre løp
Etter Vg2 er man to år i lære og etter at fagprøven er tatt har man flere muligheter for videreutdanning, for eksempel innen barnepleie, eldreomsorg, ledelse og psykiatri.
Etter Vg2 kan man også søke Vg3 Påbygging til generell studiekompetanse.
Se intervju med elev ved Vg2 Helsefag her:
Se elever bli intervjua om forholdet mellom teori og praksis her:
Hvis du ønsker å vite mer, ta kontakt med avdelingsleder Göran Isaksen på
telefon 91 86 88 35
eller på e-post goran.isaksen@tvedestrand.vgs.no