Idrettsfag

Idrettsfag er et 3-årig videregående skoletilbud som gir generell studiekompetanse og et allsidig idrettstilbud.

Shortskledde elever poserer med fotball. - Klikk for stort bilde Mona Hauglid

Du lærer

 • om fysisk aktivitet og trening
 • mange ulike idretter
 • treningsledelse
 • om helse, kosthold og kroppens oppbygging
 • studieforberedende fag

Hva kan du bli?

 • fysioterapeut, idrettspsykolog eller personlig trener
 • pedagog, idrettskonsulent eller rådgiver innen fysisk aktivitet og helse
 • leder innen naturbasert friluftsliv og turisme
 • politi, befal eller offiser

Du kan også utdanne deg til andre yrker – med generell studiekompetanse kan du søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter.

Hvorfor velge idrettsfag ved Tvedestrand videregående skole?

Dette utdanningsprogrammet passer for deg som vil kombinere skole, idrettslig aktivitet og som ønsker å studere videre etter endt utdanning. Den generelle studiekompetansen gir deg mulighet til å studere videre på et utall ulike høyskole- og universitetsstudier etter endt utdanning. Det gir også grunnlag for å ta på seg trenerjobber innenfor idretts- og friluftsliv, spesielt innenfor barneidrett.

Søk om tilleggspoeng

Man kan søke om tilleggspoeng ved opptak til Vg1 Idrettsfag med toppidrett.

Søknadsskjema (PDF, 82 kB)

Søknadsfrist: 15. mars 2024

Søknaden og vedlegg sendes til

Tvedestrand videregående skole
Postboks 85
4901 TVEDESTRAND

eller på e-post til

kontakt@tvedestrand.vgs.no

Fag- og timefordeling for Idrettsfag

Fag- og timefordeling for Idrettsfag
Fag Timetall Vg1 Timetall Vg2 Timetall Vg3
Engelsk 5
Norsk 4 4 6
Fremmedspråk 4 4
Matematikk 5 3/5
Naturfag 5
Historie 2 4
Geografi 2
Samfunnskunnskap 3
Religion og etikk 3
Programfag 12 17 22
Totalt 35 35/37 35

Hva skal jeg lære?

På idrettsfag vil du utvikle deg til å bli sterkere, mer utholdende, smidigere og bedre dine tekniske ferdigheter i flere idretter. Dine kunnskaper og innsikt i idrettene vil få en annen dimensjon. Du vil også utvikle dine lederferdigheter.

Når du har gjennomført og bestått Vg1 (første året) har du grunnlag for å kunne få aktivitetslederkursbevis i barneidrett. Ved å gjennomføre og bestå Vg2 og Vg3 vil du kunne få grunnlag for å få Trener 1 - sertifikat i barneidrett og / eller i din fordypningsidrett.

Hva krever vi av deg?

 • Innsats
 • Humør og vilje til å bli bedre
 • Samt at du stiller med det idretts- og aktivitetsutstyret som kreves

Som elev ved skolen får du gode treningsmuligheter i moderne og velutstyrte fasiliteter. Innendørs idrettshall, klatrehall, styrketreningsrom og spinningrom. Utendørs er det friidrettsbane, sandvolleyballbane, skateanlegg og fotballbane med varmekabler så matta er like grønn på vinteren som på sommeren.

Tvedestrand vgs er "skolen i skogen". En kan dra rett ut i naturen når en skal løpe orientering eller gå på ski, og i Mjåvann kan en bade på sommeren og gå på skøyter på vinteren.

Fremmedspråk

Vi tilbyr disse fremmedspråkene for Vg1 ST/ID: Spansk 1, Spansk 2, Fransk 2 og Tysk 2.

Matematikk 

Vi tilbyr to typer matematikk på Vg1 Idrettsfag:

 • Matematikk 1P (praktisk matte) - danner grunnlag for Matematikk 2P 
 • Matematikk 1T (teoretisk matte) - danner grunnlag for Matematikk R1

På Vg2 Idrettsfag tilbyr vi:

 • Mat 2P
 • R1 (programfag fra studiespesialisering realfag)

Det er ikke mulig å ta R2 på Vg3 Idrettsfag.

Programfag

En del av programfagene er felles - Aktivitetslære, Treningslære, Idrett og samfunn, og Treningsledelse. 5 timer i uka har du i tillegg valgfrie programfag. Du kan da velge mellom:

Breddeidretts/allsidighets-linja

For deg som liker et allsidig idrettstilbud og har interesse for ulike aktiviteter, er Ordinær breddeidrett (allsidighets-linja) noe for deg. Her har vi fokus på kortvarige emnekurs i de ulike idrettene (fotball, volleyball, badminton, m.fl.). I tillegg trener vi på utholdenhet og styrke i ulike former. Vi er også innom rytme, der vi utfordrer oss på ulike former for bevegelse til musikk. 

Alle grener av breddeidrett har tema som omhandler helsefremmende trening, og et annet er aktiviteter som er skadeforebyggende. Etter teoretisk gjennomgang av lærestoff, får du utfordringer i tema som varierer i de ulike klassetrinn. Vi har også fagdager der vi utfordrer oss på helt spesielle aktiviteter. Blant annet buldring og klatring med sikring av partner, kano og kajakkpadling der vi også skal lære «kameratredning». Orientering vil også være en del av opplæringen.

Fotball-linja

Er du en aktiv fotballballspiller, eller syns du bare det er gøy å spille fotball? Da er fotballinja noe for deg. Her vil vi ha fokus på de ulike fasene av spillet og vi legger til rette for grunnleggende ferdigheter på ditt nivå. Vi spiller mye med fokus på utvikling av deg som spiller.

Fotball utgjør ca. 60% av faget. Ellers har vi et mangfold av idrettsaktiviteter, basistrening og helsefremmende trening på lik linje med øvrige linjer.

Volleyball-linja

Er du en aktiv volleyballspiller, eller syns du bare det er gøy å spille volleyball? Da er volleyballinja noe for deg. Her vil vi ha fokus på de ulike fasene av spillet og vi legger til rette for grunnleggende ferdigheter på ditt nivå. Vi spiller mye med fokus på utvikling av deg som spiller.

Volleyball utgjør ca.60% av faget. Ellers har vi et mangfold av idrettsaktiviteter, basistrening og helsefremmende trening på lik linje med øvrige linjer.

Basistrenings-linja

Linja basistrening er for deg som er glad i tøffe utfordringer. Utfordringer som setter styrke, utholdenhet, spenst, hurtighet og ikke minst psykiske egenskaper på prøve. På linja blir du bedre kjent med ulike treningsformer som Functionell Fitness, Cross X-trening, intervaller, innlæring av baseløft med mer. Linja tar utgangspunkt i ditt nivå, og setter fokus på en stabil progresjon og utvikling.

Basistrening utgjør cirka 60% av faget. Ellers har vi et mangfold av idrettsaktiviteter, lek og helsefremmende trening på lik linje med øvrige linjer.

Toppidrett

Toppidrett er faget for deg som har lyst til å satse på egen idrett. Faget gir store muligheter til treningsøkter med veiledning og oppfølging, og vi legger best mulig til rette for at eleven skal ha en optimal utvikling i sin idrett. Skadeforebygging, psykologi, ernæring, forståelse for hva det vil si å være 24timersutøveren og treningsplanlegging er et viktige elementer i faget. Du får mulighet til å utarbeide gode planer for ditt treningsarbeid, gjennomføre de nevnte planene og i etterkant evaluere treningen/konkurransene som er blitt gjennomført.

Skolen satser på flere idretter, deriblant fotball, håndball, volleyball og ulike individuelle idretter.

For at du skal ha optimal mulighet til å utvikle deg innenfor idretten din, ser vi det som en forutsetning at skolen har tett samarbeid med trener/leder i klubben din. 

Toppidrett kan velges på VG1, VG2 og VG3.

Programfag fra studiespesialisering

I tillegg vil elever på Vg2 og Vg3 Idrettsfag få tilbud om noen valgfrie programfag fra Studiespesialisering. Det kan være for eksempel Biologi, Engelsk 1 eller Rettslære. Tilbudet vil variere fra år til år.
 

Intervju med elev på VG2 Idrettsfag

 

Intervju med idrettsfaglærer Stig Gjøvland Tveit