Idrettsfag

Idrettsfag er et 3-årig videregående skoletilbud som gir generell studiekompetanse og et allsidig idrettstilbud.

Klikk for stort bilde Mona Hauglid

Du lærer:

• om fysisk aktivitet og trening
  • treningsledelse
  • om helse, kosthold og kroppens oppbygging
  • teoretiske fag

Hva kan du bli?

• fysioterapeut, idrettspsykolog eller personlig trener
  • lærer, idrettskonsulent eller rådgiver innen fysisk aktivitet og helse
  • leder innen naturbasert friluftsliv og turisme
  • politi, befal eller offiser

Du kan også utdanne deg til andre yrker – med generell studiekompetanse kan du søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter.

Hvorfor velge idrettsfag ved Tvedestrand videregående skole?

Dette utdanningsprogrammet passer for deg som vil kombinere skole, idrettslig aktivitet og som ønsker å studere videre etter endt utdanning. Den generelle studiekompetansen gir deg mulighet til å studere videre på et utall ulike høyskole- og universitetsstudier etter endt utdanning. Det gir også grunnlag for å ta på seg trenerjobber innenfor idretts- og friluftsliv, spesielt innenfor barneidrett.

Man kan søke om tilleggspoeng ved opptak til Vg1 Idrettsfag med toppidrett.
Søknadsskjema ligger her. (DOCX, 120 kB)
Søknadsfrist: 15. mars 2020
Søknaden og vedlegg sendes til

Tvedestrand videregående skole
Landbruksskoleveien 25
4905 Tvedestrand

eller på e-post til kontakt@tvedestrand.vgs.no

Idrettsfag
Fag Timetall Vg1 Timetall Vg2 Timetall Vg3
Engelsk 5
Norsk 4 4 6
Fremmedspråk 4 4
Matematikk 5 3
Naturfag 5
Historie 2 4
Geografi 2
Samfunnskunnskap 3
Religion og etikk 3
Programfag 12 17 22
Totalt 35 35 35

Hva skal jeg lære?

På idrettsfag vil du utvikle deg til å bli sterkere, mer utholdende, smidigere og bedre dine tekniske ferdigheter i flere idretter. Dine kunnskaper og innsikt i idrettene vil få en annen dimensjon. Du vil også utvikle dine lederferdigheter.

Når du har gjennomført og bestått Vg1 (første året) har du grunnlag for å kunne få aktivitetslederkursbevis i barneidrett. Ved å gjennomføre og bestå Vg2 og Vg3 vil du kunne få grunnlag for å få Trener 1 - sertifikat i barneidrett og / eller i din fordypningsidrett.

Vi krever av deg

• Innsats
  • Humør og vilje til å bli bedre
  • Samt at du stiller med det idretts- og aktivitetsutstyret som kreves.

Som elev ved skolen får du gode treningsmuligheter. Du vil få tilgang til en stor og velutstyrt idrettshall, fotballbane, klatrevegg, styrketrening, aerobic, hoppbakker, skiløyper, svømmebasseng, elvepadlingsmuligheter, rik natur og mye mer.

Fremmedspråk

Vi tilbyr disse fremmedspråkene fra høsten 2020 for Vg1 ST/ID: Spansk 1, Spansk 2, Fransk 2 og Tysk 2.

Programfag

En del av programfagene er felles - Aktivitetslære, Treningslære, Idrett og samfunn, og Treningsledelse. 5 timer i uka har du i tillegg valgfrie programfag. Du kan da velge mellom:

Breddeidrett

Breddeidrett er faget for deg som vil ha en allsidig og aktiv hverdag. Her legges det vekt på de mindre og mer ukjente idrettene, og kobler idrettsaktivitet på skolen opp mot lag og organisasjoner i ditt lokalmiljø. Helse og livsstil er også et viktig fagområde i breddeidrett, og gir deg en god innsikt i hva som er en sunn og god livsstil.

Breddeidrett kan velges i VG1, VG2 og VG3.

Friluftsliv

Friluftsliv er et stort sett praktisk fag der det klassiske friluftslivet er i fokus. I løpet av et skoleår har vi ca. ti overnattinger ute, og flere dagsturer. Fagområdet omfatter alt fra vintertur på ski til kanotur på vann og vassdrag.

Friluftsliv kan velges i Vg1, Vg2 og Vg3.

Toppidrett

Toppidrett er faget for deg som har lyst til å satse på egen idrett. Faget gir store muligheter til treningsøkter med veiledning og oppfølging, og vi legger best mulig til rette for at eleven skal ha en optimal utvikling i sin idrett. Skadeforebygging, psykologi, ernæring, forståelse for hva det vil si å være 24timersutøveren og treningsplanlegging er et viktige elementer i faget. Du får mulighet til å utarbeide gode planer for ditt treningsarbeid, gjennomføre de nevnte planene og i etterkant evaluere treningen/konkurransene som er blitt gjennomført.

Skolen satser på flere idretter, deriblant fotball, håndball og ulike individuelle idretter.

For at du skal ha optimal mulighet til å utvikle deg innenfor idretten din, ser vi det som en forutsetning at skolen har tett samarbeid med trener/leder i klubben din.

Toppidrett kan velges på VG1, VG2 og VG3.

Hvis du ønsker å vite mer, ta kontakt med avdelingsleder Göran Isaksen på

telefon 91 86 88 35

eller på e-post goran.isaksen@tvedestrand.vgs.no

Forsøksordning med to karakterer i norsk

Fra skoleåret 2014-15 har skolen vært med i forsøkordningen med to karakterer i stedet for tre i norsk på studieforberedende og studiespesialiserende. Forsøket innebærer at elevene får én samlet karakter i stedet for to i norsk skriftlig på Vg1 og Vg2. I tillegg kommer karakteren i norsk muntlig. På Vg3 får elevene to karakterer i skriftlig; en i norsk skriftlig hovedmål og én i norsk skriftlig sidemål. Forsøksordningen varer ut skoleåret 2019-20.
Du kan lese mer om forsøksordningen her.

Forsøket undersøker vilkårene for læringsfremmende vurdering i norskfaget. Forsøket er hjemlet i opplæringsloven § 1-4 og privatskoleloven § 2-5. Formålet er å få erfaring med og kunnskap om hvordan endringer i underveisvurderingen på 8.–9. trinn og Vg1–Vg2 kan påvirke opplæringen. Det er ingen endringer i hva elevene skal lære. Elevene skal fortsatt ha tre standpunktkarakterer på vitnemålet etter 10. årstrinn og etter Vg3 som uttrykk for den fagkompetansen de har oppnådd etter de tre årene.